Alerji Nedir?

Bizi zararlı organizmalara karşı koruyan bağışıklık sistemimiz, görevleri istilacılar (antijenleri) zararsız hale getirmek olan vücut savunmacılarını (antikorlar) üretir.Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere de aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara “aşırı duyarlılık” ya da “alerji” adı verilir.

Alerjik reaksiyona yol açan antijene de alerjen ad verilir. Alerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler. İmmün (bağışıklık) sistemimiz iyi bir belleğe sahiptir. Yaşamımızın başlangıcında organizmamız yabancı maddelerle karşılaştığında immün sistem onları tanımayı ve belleğine almayı öğrenir. Ardından yabancı maddelere (antijenlere) karşı antikorlar üreterek yanıtını hazırlar. Organizmada ne zaman aynı antijen görülse hatırlama özelliği nedeniyle daha önceden hazırlanmış yanıt başlar. Bu nedenle saman nezlesi olan bir kişi her yıl polenlerle karşılaşınca immün sistemdeki bu özellik sebebiyle hemen reaksiyon gösterir.

DUYARLANMA NASIL OLUŞUR?

Duyarlanma bağışıklık sisteminin antijenle temas etmesi, onu belleğine alması ve ona karşı özel antikorlar üretmesidir. Daha sonraki karşılaşmada bağışıklık sistemi antijeni kolaylıkla tanıyacak ve hemen reaksiyon gösterecektir. Bir alerjene karşı duyarlanma için gerekli olan süre kişiden kişiye değişir.

ATOPİ NEDİR ?

Atopi; alerjik bir bünyeye sahip olmak  demektir. Bu durum kalıtsaldır. Başlıca üç çeşit atopik hastalık vardır :

  • Atopik dermatik (egzema)
  • Alerjik rinit
  • Alerjik astım

Alerjik rinit çoğunlukla göz alerjisi (konjunktivit) ile birlikte olabilir. Atopik kişiler genetik olarak IgE tipi antikorlar üretme eğilimindedir. Bu IgE antikorlar da çevrede bulunan ve normalde zararsız olan alerjenlerle  (polenler, ev tozları vb.) etkileşime girerek alerjik reaksiyonu başlatır.Kalıtım alerjiyi nasıl etkiler ? Bir çocuk eğer bir ebeveyni alerjikse % 30 alerjik olma riski taşır. Eğer her iki ebeveyni de alerjikse alerji gelişme riski % 60’dır. Bununla birlikte alerjiler ikinci nesilde görülmeyebilir.