Что такое астма?
Астма – это сужение дыхательных путей легких, то есть бронхов, под действием различных возбудителей.
Это удушье/сужение может полностью пройти с помощью лекарственных препаратов или в некоторых случаях пройти само собой. Существует очень много причин сужения бронхов:
- Сокращение мышц вокруг бронхов
- Выделение и отхождение мокроты в бронхах.
- Накопление жидкости на стенках бронхов (отечность).
- Расширение бронхиальных сосудов и образование новых сосудов.
- Потеря клеток, выстилающих бронхи.
- Утолщение стенок бронхов за счет пролиферации соединительной ткани.
- Накопление различных воспалительных клеток на стенках бронхов.
Среди данных изменений происходящих в бронхах больных астмой наиболее серьезной считается воспаление с преобладанием Эозинофильных клеток. Вышеупомянутое аллергическое воспаление постоянно присутствует даже в период улучшения состояния больного. Бронхи астматиков, именно по причине данного аллергического воспаления, проявляют гиперчувствительность по отношению к аллергическим и не аллергическим раздражителям (холодный воздух, физические упражнения, дым, запахи и т.д.). Данная реакция в медицине называется гиперактивностью бронхов. Именно из-за гиперактивности бронхов резкий запах, табачный дым вызывает кашель, хрипение и удушье у больных астмой.
На основе данной информации мы можем сделать вывод, что астма имеет три основных характерных свойства:
- Сужение бронхов
- Аллергическое воспаление бронхов
- Гиперчувствительность бронхов
РАЗНОВИДНОСТИ АСТМЫ
Существует очень много видов астмы, которые классицифицируются различными способами, однако в основном существует два основных вида астмы: Аллергическая астма и Неаллергическая астма (Астма не вызванная аллергией).
ALERJİK ASTIM
Alerjik astımın temel özelliği, hastanın duyarlı olduğu bir yada daha fazla alerjenin (ev akarları, evcil hayvanlar, polenler, küfler vb.) olmasıdır. Bu duyarlılık, alerjik deri testleri ya da kanda IgE ölçümü ile gösterilebilir. Alerjik astım, genellikle, ilk belirtilerini çocukluk döneminde verir. Hastada veya ailesinde alerjik nezle, egzama, ilaç alerjisi, besin alerjisi vb. diğer alerjik hastalıklara çok sık rastlanır. Alerjik astım, ilaç tedavisine ve immunoterapiye çok iyi cevap verir.
NON-ALERJİK ASTIM
Non-alerjik astımda hastanın duyarlı olduğu belirli bir alerjen yoktur; deri testleri negatiftir ve kandaki IgE düzeyleri normal sınırlar içindedir. Bu hastalarda astım krizlerinin nedenleri, viral enfeksiyonlar (nezle, grip, farenjit...), soğuk hava, kirli hava, sigara duman, ilaçlar (aspirin, ağrı kesici ve romatizmal ilaçlar vb.), gıda katkı maddeleri, boya, cila, vernik, parfüm kokuları, stres vb. faktörlerdir. Hastalık belirtileri çoğu hastada 30 yaşından sonra ortaya çıkar. Bu hastaların ailelerinde diğer astım ve diğer alerjik hastalıkların görülme sıklığı normal insanlardaki kadardır. Non-alerjik astımın seyri daha kroniktir, krizler daha ağır ve tedaviye dirençlidir. Bu hastalarda immunoterapinin yeri yoktur.
КАК СЕБЯ ПРОЯВЛЯЕТ АСТМА?
В проявлении астмы играют роль как наследственные факторы, так и факторы окружающей среды. Предпосылкой заболевания астмой в первую очередь является генетическая предрасположенность. Данная генетическая предрасположенность, вызывается не единичным геном, а множествов генов. Итак, у человека, генетически предрасположенного к астматическим заболеваниям, под влиянием факторов окружающей среды (загрязнение воздуха, сигареты, вирусные инфекции, тесный контакт с аллергенами…) в один из дней начнут проявляться симптомы астмы. Согласно исследованиям, до 40% людей имеют предрасположенность к заболеваниям астмой, однако только у определенной их части симптомы астмы себя проявляют.
ФАКТОРЫ, ОБУСЛОВЛЕННЫЕ ОКРУЖАЮЩЕЙ СРЕДОЙ
Когда люди, имеющие генетическую предрасположенность к астматическим заболеваниям, подвергаются действию ниже перечисленных факторов, обусловленных окружающей средой, риск развития астматической болезни начинает возрастать:
- Частое подвержение ребенка аллергенам (бытовая пыль, домашние животные, плесень и т.д.) начиная с первого дня его появления на свет;
- Курение матери в период беременности;
- Курение в доме, где есть ребенок, а особенно в первые года его жизни;
- Грязный воздух;
- Вирусная инфекция нижних дыхательных путей (бронхиолит);
- Местонахождение жилых домов в загрязненных районах (большой поток транспортного движения, дома расположенные вблизи фабрик и заводов, промышленных зон, загрязняющих воздух);
- Несоответствующие условия проживания (плохо проветриваемые, без естественного освещения, темные и сырые помещения);
- Различные добавки к пищевым и питьевым продуктам (подсластители, ароматизаторы, консерванты и т.п.);
- Стресс;
- Климатические факторы.
Люди, не подверженные действиям факторов такой окружающей среды, даже если и имеют предрасположенность к астматическим заболеваниям, могут прожить всю свою жизнь без проявления каких-либо симптов данной болезни.
EVİNİZİN FAY HATTININ UZAĞINDA OLMASI YETERLİ DEĞİL
Son yıllarda oturulan evle ilgili bazı özelliklerin de astım prevalansı üzerine etkisi olabileceği anlaşılmıştır.
Evin katı: Bodrum ve giriş katlarda akar alerjenlerinin daha fazla bulunduğu ve bunun da duyarlılaşmayı kolaylaştıracağı gösterilmiştir.
Evin oda sayısı: Bir odanın birçok kişi tarafından paylaşıldığı evlerde astım prevalansı daha yüksektir. Burada, daha fazla alerjene maruz kalma ve viral enfeksiyonların daha kolay bulaşması etkili olabilir.
Evin rutubeti: Evlerin mutlak ve rölatif rutubetlerinin alerjen miktarlar üzerinde büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Bir evin rutubetli kabul edilebilmesi için mutlak rutubet (MR) 7 g/kg’dan, rölatif rutubet (RR) ise %45’ten fazla olmamalıdır. Akarlar, bu değerlerin altında yaşamların sürdüremezler. 1 gram ev tozunda 2 mikrogramdan fazla akar alerjeni bulunan evlerin tümünde MR 7 g/kg’dan, RR ise %45’ten fazla bulunmuştur.
Evin ventilasyonu (havalanması): Evin ventilasyon durumu rutubeti yakından etkileyen bir faktördür. Mekanik ventilasyonla havalandırılan evlerde rutubet azalır. İyi ventilasyon, en azından saatte 0.5 hava değişimi (ach) olarak tanımlanır. Ach’nin 0.5’den büyük olduğu evlerde daha az akar alerjeni bulunmuştur.
Evlerdeki halı: Duvardan duvara halı kaplı evlerde hem akar ve hem de kedi alerjenleri, halısız evlere göre çok daha fazla bulunmuştur.
Evcil hayvanlar: Evlerde akarlardan sonra gelen önemli alerjen kaynağı evcil hayvanlardır. Bunlar içinde özellikle kediler önemlidir. Alerjenler kedinin derisinden veya daha az oranlarda salyasından kaynaklanırlar. Bunların çapı birkaç mikron kadardır ve havada uzun süre kalabilirler. Halı ve kumaş kaplı mobilyalarda çok fazla alerjen bulunur. Bunlar evin duvarlarına da yapışabilecekleri gibi, elbiseler ile başka yerlere de taşınabilirler. Son yıllarda yapılan araştırmalar, yaşamlarının ilk yıllarında evcil hayvanlarla aynı evde büyüyen çocuklarda ve çiftlik ortamında çiftlik ve kümes hayvanlar ile temasları olan çocuklarda astımın daha az görüldüğünü ortaya koymuştur.
Evin temizlenme şekli: Özel geliştirilmiş, yüksek teknolojili temizlik gereçleri ile temizlenen evlerde akar alerjenlerinde azalma saptanmıştır.
Evin ısıtılma yöntemi: Almanya’da 5000den fazla okul çocuğu üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmada, evlerde ısınma ve pişirme amacıyla kullanılan yöntemlerin deri testleriyle ilişkisi incelenmiş, atopi ve saman nezlesi prevalansı, gaz sobası, petrol ile çalışan ocaklar ve merkezi ısıtma kullanılan evlerde yaşayan çocuklarda odun ve kömür yakılan evlerdeki çocuklara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur